Zapyškio senosios žydų kapinės

VERTA PAMATYTI:

Nors visa Zapyškio žydų bendruomenė buvo išžudyta 1941 m. vokiečiams okupavus kraštą, o metų gale ir visoje Kauno apskrityje formaliai žydų neliko, liko pavieniai ženklai dar ir šiandien liudijantys bei primenantys taip netikėtai išplėštą iš šių žemių ir iš gyvenimo senas tradicijas čia turėjusią bendruomenę. Viena tokių istorinių vietų – senosios Zapyškio žydų kapinės.

Filtruoti pagal

TRUPUTIS ISTORIJOS:

Dėl mažos dalies kapinėse išlikusių antkapių sudėtinga identifikuoti nuo kada jose pradėti ir kada baigti laidojimai. Manoma, kad tai buvo vienintelės miestelio žydų bendruomenės kapinės, tad jų istorija galėjo prasidėti dar XVI a. viduryje su vietos žydų bendruomenės susiformavimu. Greta Nemuno upės transporto kelio įsikūręs miestelis pritraukė nemažai žydų tautybės prekeivių ir amatininkų, o ilgainiui žydai sudarė pusę miestelio gyventojų, štai 1923 m. iš 589 Zapyškio miestelio gyventojų 293 buvo žydai, kurie tarpukario Lietuvos laikotarpiu miestelyje turėjo sinagogą, pradinę mokyklą bei Bal-Machšoveso kultūros draugiją–biblioteką. 1941 m. nacių okupacijos metu miestelio žydai buvo nužudyti arba išvežti į Kauno getą (kur, tikriausiai, laukė tokia pati lemtis), dalis masinių žudynių vyko prie Zapyškio žydų kapinių.

ESAMA SITUACIJA:

Senosios Zapyškio žydų kapinės atokioje Dievogaloje nesulaukia lankytojų antplūdžio, o ir atsitiktinių praeivių čia nėra – galbūt todėl kapinėse iki šių dienų išliko apie 60 rausvo ir pilko granito, betoninių antkapinių paminklų su įrašais hebrajų rašmenimis. Nors kapinių teritorija apleista ir joje gausu nugriuvusių antkapinių paminklų, tačiau kitaip nei daugelyje neprižiūrimų žydų kapinių sovietmečiu, antkapiai iš čia nebuvę išnešioti privačių statybų darbams. Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje kapinės buvo įrašytos į kultūros vertybių registrą, o mes jums siūlome jas įrašyti į lankytinų žydų paveldo vietų Lietuvoje sąrašą!  Prieš aplankydami senąsias kapines būtinai prasukite ir pro Zapyškio miestelį – dviejose jo vietose neseniai pastatyti stendai, kuriuose papasakota ir kapinėse atgulusios vietos žydų bendruomenės istorija.

APSIDAIRIUS APLINK:

Kulautuvos istorinis žydų kvartalas

Vilkijos istorinis žydų kvartalas

Žiežmarių medinė sinagoga

Kaišiadorių istorinis žydų kvartalas

Related Posts

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti *

Palikti komentarą *

Vardas *

El. paštas *

Svetainė *