Chasidų sinagoga Žasliuose

VERTA PAMATYTI:

Žasliuose Vytauto gatvėje stovi išlikę pastatai, liudijantys vietos žydų bendruomenės vidinę įvairovę – tai chasidų ir ortodoksų maldos namai, kuriuos skiria tik nedidelis žole užžėlęs takelis. Skirtingą tikėjimo formą pasirinkę Žaslių žydų bendruomenės nariai kiekvieną penktadienį į pamaldas iš žydų apgyvendintos Žaslių miestelio dalies skubėjo tuo pačiu keliu – tereikėjo nesumaišyti, kurias duris atverti.

Filtruoti pagal

TRUPUTIS ISTORIJOS:

Po Didžiojo Žaslių gaisro XX a. pr. pirmieji buvo atstatyti Chasidų maldos namai Žasliuose 1908 m., ir tik po metų – ortodoksų beit midrašas. Šie maldos namai išsiskyrė rytietiškos architektūros elementais savo fasade, nors pats pastato išplanavimas buvo gana tradicinis kvadratinis planas. Po gaisro statyta jau mūrinė dviejų aukštų sinagoga taip tradiciškai atskiriant vyrų ir moterų erdves. Per Pirmąjį Pasaulinį karą abi sinagogos kaip ir daugelis Žaslių centrinės miestelio dalies pastatų buvo apniokotos vokiečių artilerijos, tačiau tarpukariu jos sutvarkytos ir sėkmingai funkcionavo iki Antrojo Pasaulinio karo. 1941 m. nacistinės okupacijos metu išžudyta visa Žaslių žydų bendruomenė, o pagal paskirtį nebenaudojamos sinagogos buvo laikinai paverstos sandėliais nužudytųjų miestelio žydų daiktams laikyti.

ESAMA SITUACIJA:

Po Antrojo Pasaulinio karo abi sinagogos buvusioje Sinagogos gatvėje, kuri dabar tėra bevardis keliukas, buvo pertvarkytos. Chasidų sinagoga XX a. 5 deš. pabaigoje perkeista į kolūkio administracinį pastatą, jos pertvarkymas buvo mažiau niokojantis ir atitolinantis nuo originalios pastato struktūros nei kultūros namais paversto šalia esančio ortodoksų beit midrašo. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, panaikinus kolūkius, namas buvo privatizuotas, dabar dideliame baltame pastate įkurti gyvenamieji butai, tačiau iš išorės sinagogos pastatas vis dar aiškiai atpažįstamas.

APSIDAIRIUS APLINK:

Didysis Žaslių beit midrašas (Vytauto g. 38) 54.864007, 24.590021

Žaslių istorinis žydų kvartalas

Kaišiadorių istorinis žydų kvartalas

Žiežmarių istorinis žydų kvartalas

Žiežmarių medinis beit midrašas

Žiežmarių karčiama

Related Posts

1 Komentarai

  • ERLANDA Jakštaitė Vitkauskienė +37062247412
    2021-06-26 at 9:26 am  -  Reply

    Laba diena besidomintiems. Su vyru (nuo 2020 liepos) esame naujieji Pastato savininkai (adresas kito: Bažnyčios g 21, Žasliai). Pastatą vadiname Šviesos Namu, manau, toks jis ir išlieka- kaip savotiškas Žaslių šviesulys, giliai susijęs su krašto ir žydų tautos Istorija. Po 1979 metų kolūkinės rekonstrukcijos Pastate maža kas išlikę autentiško- tik Vidinė raudonų plytų siena, kurią ketiname išsaugoti, rekonstruoti, nors tai bus tikrai nelengva. Esu meno ir istorijos pedagogė, Žaslių bendruomenės narė, FB grupės Žasliai: kas kur kada? administratorė. Žinau, kad įsigijome Kraštui svarbų pastatą. TAip, šiame etape susiduriame su sunkumais. –teko atsisveikinti su nesąžiningu rangovu, nutraukta Stogo remonto sutartis. Darbininkai ukrainiečiai- na, jie paliko daug broko, stogas atvertas, sezonas, o Meistrų neturime. Keičiame visas vidaus sistemas, susiduriame su iškilusiomis, sipriai kylančiomis statybinių medžiagų kainomis, Meistrų trūkumu. Šviesos Namą planuoju Įveiklinti, kad dar ilgai tarnautų Bendruomenei. Ir, be abejo, mūsų Šeimai (turime keturis vaikus) Rašau tai tam, jog žinotumėte, kad Žaslių chasidų Sinagogos pastatas dar gyvas. Ir ruošiamas gyvuoti toliau. Šiuo metu manoo vyras pastatą apjuosė savadarbiais tvirtais pastoliais. Judame į priekį. Dėkoju.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti *

Palikti komentarą *

Vardas *

El. paštas *

Svetainė *